🚨Már csak pár napig tudsz rendelni Anyák napjára!🌷
0 :0 :0 :0
blog

Miért olyan fontosak nekünk a dátumok?

March 27, 2024

Mindannyiunk számára vannak olyan dátumok, amelyek különösen kedvesek a szívünknek és amelyeket évről évre meg is ünneplünk. A születésnapok, a névnapok, az évfordulók és az egyéb kisebb-nagyobb életesemények periodikus ünneplése már jó ideje teljesen megszokott része az életünknek. Ráadásul az egyes “nagy” napok megünneplése azon kevés dolgok közé tartozik, amit a világon szinte mindenki fontosnak tart, abba viszont elég ritkán gondolunk bele, hogy tulajdonképpen miért is olyan fontosak nekünk ezek a dátumok és a köréjük szervezett rituálék.

Az persze világos, hogy ünnepelni mindenki szeret, de vajon miért váltak ezek a dátumok annyira fontos tényezővé az életünkben, hogy akár komoly veszekedés vagy sértődés is lehet a vége ha egy szerettünk megfeledkezik róluk? Hiszen ha belegondolunk és tárgyilagosan nézzük a dolgot voltaképpen a “jeles nap” is csak egy ugyanolyan nap, mint a tegnap vagy a holnap. Ebben a megvilágításban akár egészen gyermetegnek is tűnhet, hogy minden évben megünnepeljük azt, hogy még egy év eltelt az életünkből vagy a kapcsolatunkból. Valójában azonban semmi furcsa nincs abban, hogy bizonyos dátumokhoz és eseményekhez ennyire ragaszkodunk, hiszen természetesen sokkal többről van itt szó, mint az évek egyszerű múlásáról. A ünneplés öröme mellett ugyanis ezek az események fontos mögöttes jelentéssel és értékkel bírnak számunkra.

1️⃣ A közösséghez, vagy valakihez tartozás élménye

A születésnapok, a jeles napok és a köréjük szervezett ünnepségek nem véletlenül vannak jelen a mindennapi életünkben évezredek óta. Az ilyen eseményeknek jelentős szerepe van a közösségi érzés kialakulásában és fenntartásában. Ilyenkor ugyanis szinte “kötelező jelleggel” szeretteink körében töltjük az időnket. Ez pedig kimondottan jó hatással van a társas- és családi életünkre, hiszen ha nem lennének a születésnapok és az évfordulók valószínűleg sokkal kevesebbszer gyűlnénk össze és töltenénk el nagy társaságban az időnket.

2️⃣ Keretet adnak az életünknek

A fontos dátumok és az évfordulók természetes módon foglalják keretbe életünket és teszik átláthatóbbá a sokszor túlságosan is kiszámíthatatlan világunkat. Akármi történik éppen az életünkben, arra mindig számíthatunk (és várhatjuk), hogy a karácsonyt, a szülinapunkat vagy a házassági évfordulónkat a számunkra fontos emberek körében tölthetjük és kicsit feltöltődhetünk, kikapcsolódhatunk. Ilyenkor ráadásul a legtöbben visszatekintünk a mögöttünk lévő évekre, és összehasonlítjuk a jelenlegi életünket az 1, 2 vagy 3 évvel ezelőttivel, ezáltal pedig könnyebben tudunk reflektálni az életünkre, tanulságokat levonni az elmúlt évekből és új célokat kitűzni.

3️⃣ Érzelmileg feltöltődhetünk

Alapvetően társas lények vagyunk, így ösztönösen vágyunk egymás társaságára és szeretetére. A jeles napokhoz köthető rituálék pedig táplálják és megerősítik kapcsolatainkat. Segítenek, hogy ne érezzük magunkat magányosnak és feltöltenek minket érzelmileg. Gondolj csak bele mennyit tud jelenteni egy egyszerű virágcsokor a párodtól az évfordulótokon, vagy egy telefonhívás a nagymamádtól a születésnapodon!

4️⃣ Új élményekkel és emlékekkel gazdagodunk általuk

A fontos dátumok alkalmából a legtöbbünk valamilyen kisebb vagy nagyobb társaságban eltöltött eseményt, ünnepséget tart. Nem ritka, hogy ezek az események aztán helyet kapnak életünk legkedvesebb emlékei, élményei között. Ez nem is túl meglepő, hiszen egy olyan nap, ami csak a tiéd (vagy tiétek) és semmi másról nem szól, mint a feltétel nélküli szeretetről és ünneplésről könnyen a kedvencévé válna bárkinek. Az ilyen események szinte mindig pozitívan járulnak hozzá életünkhöz, így hát nem is csoda, hogy ennyire ragaszkodunk hozzájuk.

5️⃣ A feltétel nélküli szeretet élménye

A felnőtt életünkben és világunkban nagyon ritkán tapasztalhatjuk meg a feltétel nélküli szeretet vagy megbecsülés élményét. A mindennapjainkban szinte mindig valamilyen teljesítményhez van kötve az, hogy elismerést vagy megbecsülést kapjunk másoktól. Gondolj csak bele, hogy miért kaptál figyelmet vagy dicséretet az elmúlt években! Például azért, mert jól teljesítettél az egyetemen, vagy mert finomat főztél, vagy mert hoztad az elvárt eredményeket a munkahelyeden… rohanó világunkban nagyon ritkán jár pár perc figyelem vagy szeretet “csak úgy”. Az ilyen jeles napokon viszont nem az kerül középpontba, hogy “mit tettünk le eddig az asztalra”, hanem csak simán Mi - nem az érdemeink és cselekedeteink, hanem a személyünk és a személyes értékeink. Ilyenkor végre megtapasztalhatjuk az őszinte, feltétel nélküli figyelem és szeretet élményét. Erre pedig legtöbbször sokkal nagyobb szükségünk van, mint azt a mindennapi rohanás során realizáljuk! Az ilyen élmények nagyban hozzá tudnak járulni a pozitív énkép, az egészséges önbizalom és önbecsülés kiépítéséhez, illetve megerősítéséhez.

A felsoroltakon felül természetesen még számtalan egyedi oka lehet annak, hogy Neked, Nektek miért fontos egy bizonyos dátum. A lényeg azonban nem változik: a jeles eseményekről és fontos dátumokról való megemlékezés nem csupán felesleges hóbort vagy rongyrázás. Ezek az ünneplések igenis sokat adnak nekünk és szeretteinek, építik és ápolják kapcsolatainkat, megédesítik a sokszor bonyolult mindennapokat és még abban is fontos szerepet játszanak, hogy miként tekintünk Önmagunkra!

Most már tudod, hogy miért olyan fontosak számunkra az évfordulók és a születésnapok, de ettől még nem lesz automatikusan könnyebb emlékezni rájuk a rohanó hétköznapokban. Engedd meg, hogy segítsünk! Használd új és teljesen ingyenes szolgáltatásunkat, a Love Date-et, hogy soha többé ne feledkezz meg egy fontos dátumról sem!

Tovább a Love Date-re!