Barion Pixel
Love Note Love Cards Love List

Stresszmentes karácsony

Gyermekkorban szinte mindenkinek a karácsony volt a kedvenc ünnepe. Egész évben vártuk az ajándékokat, a finom sütiket, a családdal és rokonokkal töltött időt, na meg a hosszú iskolai szünetet és a sok pihenést. Ezzel szemben felnőttként legtöbbünk számára a karácsony a rohanással és a stresszel vált egyenlővé. Ennek azonban nem kell így lennie! Adunk pár tippet, amelyek segítségével újra a szereteté és a pihenésé lehet a főszerep az ünnepek alatt!

Szeretnéd ha az idei karácsony más lenne? Ha újra átjárna a karácsony szelleme és meghitten, stressz nélkül telne el az ünnepi időszak? Egy kis odafigyeléssel ez nem is annyira lehetetlen, mint ahogy elsőre hangzik!

🛍️Kerüld a karácsonyi tömeget, vásárolj tudatosan!

Az ünnepek környékén az egyik legnagyobb stresszforrás a szűnni nem akaró és mindenhol jelen lévő tömeg. Mindenki ajándékok után kutat és készül a nagy lakomákra, emiatt pedig az összes üzlet és bevásárlóközpont tömve van emberrel, és persze mindenhol mindenből épp akkor fogynak ki, amikor Te odaérsz.

Idén mondj nemet a tömegre és a pánik vásárlásra! Gondolkodj előre és készíts listát arról, hogy mit szeretnél beszerezni, így a számtalan shopping túra helyett elég lesz egy nagybevásárlás! Használd ki, hogy manapság egyre több élelmiszerboltból lehet házhozszállítással rendelni, így tényleg minimálisra csökkenthető a bevásárlással töltött idő.

Az ajándékoknál is alkalmazhatod ugyanezt a technikát. Ahelyett, hogy folyamatosan a plázákat járnád, nézz szét és inspirálódj online (például Pinterestről)! Szánj rá pár órát vagy egy délutánt, amikor semmi mással nem foglalkozol csak az ajándékok megtervezésével, és annak is nézz utána, hogy mit, honnan és hogyan tudsz beszerezni. Bár nem tanácsos az ajándék vásárlást az utolsó pillanatra hagyni, szerencsére a legtöbb terméket és szolgáltatást még 1 héttel karácsony előtt is meg tudod vásárolni online. 

Ha pedig nem tudsz az interneten keresztül rendelni, mindenképp ellenőrizd a kiválasztott ajándékok árukészletét és, hogy pontosan melyik üzletben tudod megvenni őket, így nem fogsz felesleges köröket futni! Sőt, idén akár dönthetsz úgy is, hogy pár ajándékot saját kezűleg készítesz el – ez még abban is segíthet, hogy karácsonyi hangulatba kerülj.

📋Ne vállald túl magad!

Mind szeretnénk ha karácsonyra minden a lehető legtökéletesebb lenne. Makulátlan lakás gyönyörűen feldíszítve, a legjobb és legfigyelmesebb ajándékok, csodálatos ételek és desszertek a vendégeknek.. na meg persze közben legyenek békések és örömteliek is a mindennapok. Miközben a tökéletes karácsonyt tervezgetjük, legbelül természetesen mind tudjuk, hogy lehetetlen küldetésre készülünk. Most az egyszer ne hagyd, hogy felemésszen a stressz, próbáld meg inkább valóban örömödet lelni az ünnepi készülődésben! A titok, hogy ne vállald túl magad! Írd össze, hogy mik a teendőid, majd priorizálj! Leírva biztosan szembetűnőbb lesz, hogy mennyire sok feladatot akarsz magadra vállalni, így a nem annyira fontos feladatok megvétózása is könnyebben fog majd menni.
Szintén sok terhet vehet le a válladról, ha megosztod a feladatokat pároddal, lakótársaddal vagy családoddal, így az idegesítő feladatokból is kellemes készülődés válhat. Gondolj bele mennyivel jobban hangzik, hogy szerelmeddel vagy családtagjaiddal közösen, süttök-főztök miközben kedvenc karácsonyi dalaitok szólnak a háttérben, mint hogy egész nap egyedül robotolsz a konyhában!

⛸️Találj időt a pihenésre és a szórakozásra is!

Amikor priorizálod a karácsonyi terveid az is nagyon fontos, hogy légy egy kicsit “önző” és hagyj időt a szórakozásra, kikapcsolódásra is – még abban az esetben is ha ez egy ünnepi fogás vagy a fürdőszoba takarítás rovására megy! Még az ünnepek előtt gyűjts össze pár olyan számodra kedves dolgot, amit szívesen csinálnál (például: szánkózni, forraltborozni szerelmeddel, bekuckózva olvasni, vagy egy napig ágyban maradni), és idén valósítsd is meg ezeket a dolgokat! Hiszen a nap végén a karácsonynak a szeretetről, a pihenésről és a szeretteidről kell szólnia, és pár év távlatában biztos szívesebben emlékeznél vissza egy közös jégkorizásra, mint arra, hogy milyen makulátlanul tiszta volt a lakás!😉

🚗Rokonlátogatás = végtelen roadtrip?

Bár a karácsony egyik legjobb része, hogy együtt lehetünk családunkkal és szeretteinkkel, sokszor ez magában hordozza az ünnepek egyik legutálatosabb részét is: a rengeteg utazást. Hacsak nem lakik minden szeretted egy városban, akkor Te is tudod, hogy mennyire időigényes és fárasztó tud lenni a több napos ide-oda utazgatás. Törekedj itt is az egyszerűségre, és ahelyett, hogy mindenkit egyenként látogatnál meg dobd be az ötletet, hogy tartsatok inkább egy nagy karácsonyi összejövetelt, amire minden rokon és barát eljöhet. Annak érdekében pedig, hogy ne legyen a vendéglátó túlságosan leterhelve, mindenki hozzon magával egy előre egyeztetett fogást vagy süteményt, így a készülődés helyett az ünneplésé lehet a főszerep! Ha nem is sikerül egy eseménybe gyúrni az összes karácsonyi találkozót, mindenképp tervezz be egy pihenőnapot a sok sürgés-forgás és mászkálás közepette. Akkor sem dől össze a világ, ha valakivel csak 28-án vagy 29-én tudsz végül találkozni, hiszen a lényeg az, hogy együtt legyetek!😊

🎄A karácsonyi hangulat nem mindig jön magától

A filmekben mindig mindent és mindenkit letagadhatatlan karácsonyi hangulat leng körbe. A való életben ezzel szemben sokszor azt tapasztaljuk, hogy már nyakunkon a karácsony, de valahogy mégsem akar a hatalmába keríteni minket az az édes, nyugodt, mégis várakozással teli ünnepi hangulat. Ha Te is így vagy vele, szomorkodás helyett inkább vedd a kezedbe az irányítást: ha nem jön magától, teremtsd meg Te a karácsonyi hangulatot! 😉
Szervezz olyan programokat, elfoglaltságokat, amik segíthetnek hangulatba kerülni, például pároddal vagy szeretteiddel közös dekorálás, hosszú esti séták a karácsonyi fényekben úszó utcákon egy kis tea vagy forralt bor kíséretében, vagy esetleg mézeskalács sütés. Engedd nyugodtan szabadjára a fantáziád, hiszen mindenkinek más jelent és más hozza meg a karácsonyi hangulatot!