🍸 Vérnarancsos Pezsgő Mule 🍸
A pezsgő a hideg évszakokban már-már unalmasan népszerű… de ha felturbózzuk egy kis vérnaranccsal és vodkával már nyoma sincs az egyhangúságnak!

Összetevők:
- 1 közepes vérnarancs felének a leve
- 1/2 lime leve
- 30 ml vodka
- 8 db mentalevél
- 60 ml hűtött gyömbérsör hűtött pezsgő
Elkészítés:
Egy pezsgős pohárban keverjük össze a vérnarancs levét, a lime levét és a vodkát. Ezután adjuk hozzá a gyömbérsört, majd adjunk a mixhez annyi pezsgőt, hogy megteljen a poharunk. Díszítsük vérnarancs szeletekkel és friss mentával.
🍸 Mézeskalácsos White Russian 🍸
A white russian egy sokak által kedvelt, igencsak népszerű koktél, a hideg idő pedig szinte automatikusan hozza magával a mézeskalács utáni vágyunkat. Nem nagy meglepetés tehát, hogy ezt a két csodás dolgot összekeverve egy még csodásabb koktélt kapunk!

Összetevők:
Mézeskalács szirup:
- 1/4 csésze méz 3 evőkanál melasz
- kb. 2,5 cm friss gyömbér, szeletelve
- 2 rúd fahéj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Koktél:
- 60 ml vodka
- 45 ml (3 evőkanál) Kahlua kávélikőr
- 2 – 4 evőkanál mézeskalács szirup
- 2 – 4 evőkanál tejszín fahéj és mézeskalács díszítéshez
Elkészítés:
Mézeskalács szirup:
Egy közepes edényben keverjünk össze 1 és 1/3 csésze vizet, a mézet, a melaszt, a gyömbért és a fahéjat. Nagy lángon, gyorsan forraljuk fel, majd még 3 – 5 percig forraljuk mielőtt levennénk a tűzről. Belekeverjük a vanília kivonatot, majd hagyjuk kihűlni.
Koktél:
Töltsünk meg egy poharat jéggel és öntsük bele a vodkát, a kávélikőrt és a mézeskalács szirupot. Óvatosan keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejszínt és újra keverjük össze, végül díszítsük fahéjjal és mézeskaláccsal.
🍸 Bourbon Alma Cider Fizz koktél 🍸
Alma cider és bourbon. Keresve sem találhatnánk tökéletesebb párosítást! 🤤

Hozzávalók:
Alma cider szirup:
- 3 csésze jó minőségű almabor
- 3/4 csésze barna cukor
- 2 rúd fahéj
- 1 vaníliarúd kettévágva
Koktél:
- 60 ml bourbon
- 60 ml alma cider szirup
- 30 ml frissen facsart citromlé
- 120 ml habzóbor vagy habzó almabor áfonya díszítéshez jég
Elkészítés:
Alma cider szirup:
Keverjük össze az almabort, a fahéjrudakat és a vaníliát és közepes-alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Hagyjuk a tűzön körülbelül 20 – 30 percig, amíg nagyjából a háromnegyedére redukálódik. A tűzről levéve keverjük hozzá a barna cukrot, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Koktél:
Keverjük össze a bourbont, az alma cider szirupot, a citromlevet és egy kis jeget egy koktél shakerben. Rázzuk 10 másodpercig, majd szűrjük le és jéggel együtt öntsük egy pohárba. A tetejét locsoljuk meg habzóborral vagy habzó almaborral, és díszítsük áfonyával.
🍸 Meleg (Tatra)tea 🍸
Ismerős az érzés, amikor egy hideg, esős délutánon hazaérve semmi másra nem vágysz, mint egy forró teára? Mit szólnál, ha egy kicsit izgalmasabbá tennénk a megszokott teázást? 😉

Hozzávalók:
- 40 ml Tatratea Forró erős fekete tea almalében főzve
- ½ citrom frissen facsart leve 3 teáskanál karamellizált méz
- Mézeskalács vagy fahéjrúd
Elkészítés:
Kezdjük el melegíteni a mézet egy kisebb lábasba és amikor elkezd sűrűsödni adjunk hozzá egy kevés vizet, vigyázva, hogy ne égjen le. A fekete teát főzzük meg az almalében, majd adjuk hozzá Tatrateát, a citromlevet és a karamellizált mézet, és már kész is csodás ital! Vastag falú csészében szolgáljuk fel, díszítésként pedig használjuk fahéjrudat vagy mézeskalácsot!
🍸 Skót boldogság 🍸
Mindenki tudja, hogy ha italról vagy szórakozásról van szó, akkor a skótok értik a dolgukat. Így az sem meglepő, hogy listánkra felkerült egy “Skót boldogság” fantázianévre hallgató koktél.

Hozzávalók:
- 60 ml Drambuie (vagy más whisky likőr)
- 270 ml forró tej
- 90 ml forró kakaó
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 1 csipet só díszítéséhez mini pillecukor, tejszínhab
Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót és gyakran kevergetve melegítsük fel közepes lángon egészen addig, míg finoman el nem kezd gyöngyözni. Még forrón tálaljuk és díszítsük egy kis pillecukorral és tejszínhabbal.
🍸 +1 Örök klasszikus – Forralt bor 🍸
Végül, de nem utolsó sorban pedig következzen mindenki kedvence: a forralt bor! Ezt az italt senkinek sem kell bemutatni, hiszen mind ismerjük és szeretjük – mégis ritkán készítjük el otthon, pedig a recept egyáltalán nem bonyolult csak egy kis türelem kell hozzá!

Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor
- 1 csésze cukor
- 1 csésze almalé
- 2 citrom karikákra vágva
- 2 narancs karikákra vágva
- 3 rúd fahéj
- 2 egész szerecsendió
- 1 teáskanál egész szegfűszeg
- 1 teáskanál egész szegfűbors
Elkészítés:
Egy nagy lábasban keverjük össze a bort, a cukrot, az almalevet, a gyümölcsöket és a fűszereket. Lassú tűzön, forralás nélkül melegítsük fel az italt, és hagyjuk az ízeket jól összeérni legalább 1-2 órán át. Ha kész, szűrjük le, díszítsük ízlés szerint narancs- vagy citrom karikával, esetleg fahéjrúddal és fogyasszuk melegen!