Barion Pixel
Love Note Love Cards Love List

6+1 tipp a párkapcsolati konfliktusok kezelésére

Sokan azt hiszik, hogy egy kapcsolat akkor igazán jó, ha ezekre a kellemetlen helyzetekre sosem kerül sor, pedig ez egyáltalán nem így van, sőt.

A legtökéletesebb párkapcsolatban is eljön az az idő, amikor a két fél nem ért egyet valamiben, vagy netán egy komolyabb veszekedésre kerül sor. Sokan azt hiszik, hogy egy kapcsolat akkor igazán jó, ha ezekre a kellemetlen helyzetekre sosem kerül sor, pedig ez egyáltalán nem így van, sőt.

Minden kapcsolatban előfordulnak nézeteltérések, de az számít, hogyan kezeljük őket. Egy megfelelően kezelt konfliktushelyzet még javíthat is két ember kapcsolatán és az egymás közti kommunikáción. Ha soha nem veszekedtek és soha nem beszéltek a problémáitokról, akkor soha nem fogjátok megoldani azokat. Az, ahogyan a partnereddel egy problémára reagáltok sokat elárul kapcsolatotokról, ezért íme 6+1 tipp, amit érdemes szem előtt tartanotok a következő vita egészséges kezelése érdekében.

1️⃣ Két pozitív, egy negativ

Egy egészséges kapcsolatban te is és a párod is nyíltan tudtok kommunikálni azokról a témákról, amik zavarnak titeket. Ez sajnos nem mindig ilyen egyszerű a valóságban. Ha néhány témát nehézkesen vagy egyáltalán nem tudtok megbeszélni érdemes lehet a két pozitív egy negatív taktikát követni, így a másik fél nem érzi azt, hogy csak kritizálod. Például, ha már többször megkérted a párodat, hogy takarítson össze maga után, ahelyett, hogy mérgesen ismét rászólsz, próbáld ki, hogy a negatívum előtt felsorolsz két pozitív dolgot is a pároddal kapcsolatban: “Nagyra értékelem, hogy mindig bevásárolsz munkából hazafelé jövet. Nagyon hálás vagyok, hogy megcsinálsz dolgokat a ház körül. Nagyon örülnék neki, hogyha elpakolnál magad után, miután rendetlenséget csinálsz.” Hajlamosak vagyunk inkább a rossz dolgokra figyelni, ezzel viszont megmutatod neki, hogy nem csak a negatívumokat veszed észre vele kapcsolatban és értékeled, ha valami jót is tesz érted/értetek.

2️⃣ Soha ne mondd, hogy soha (vagy mindig)

Minden esetben kerüljétek az általánosításokat egy vita során, ugyanis ez csak további konfliktust fog eredményezni. Az olyan kijelentések, mint a „Soha nem segítesz a ház körül”, vagy „Mindig a mobilodat bámulod”, csak rossz érzéseket váltanak ki. Ilyenkor ahelyett, hogy az adott fél belátná az esetleges hibáit, inkább meg akarja védeni magát, ezzel lesz elfoglalva és azzal, hogy ellenpéldákat hozzon, nem a problémamegoldásra fog figyelni.

3️⃣ Maradjatok nyugodtak veszekedés közben is

Ne lépjétek át azt a határt, hogy kiabáltok vagy elkezditek sértegetni a másikat, ez semmi jóra nem vezet. Fókuszáljatok inkább az adott probléma megoldására. Viszont ne feledd, ha a partnered általában nagyon felhúzza magát a viták során, esetleg kiabál, csapkod vagy csúnyán beszél veled, az nagyobb probléma jele is lehet. Nem számít, mi okozta a konfliktust, senki sem kiabálhat veled, nem káromkodhat, és nem okozhat más módon kellemetlen érzést és/vagy félelmet, amikor vitatkoztok.

4️⃣ Ne feltételezz rosszat

Nagyon könnyű feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogy a partnerünk mire gondolt, amikor x-et vagy y-t mondott, vagy hogy mi áll egy bizonyos viselkedés mögött. A feltételezések helyett próbáld megkérdezni, hogy mire gondolt párod, miért viselkedett így, vagy miért mondta azt, amit mondott – amikor pedig választ ad, tényleg figyelj rá. Ez segíteni fog abban, hogy jobban megértsétek egymást.

5️⃣ Beszélj az érzéseidről ahelyett, hogy hibáztatnál

Azok a kijelentések, amelyek közvetlenül támadják a partner jellemét, különösen károsak lehetnek egy kapcsolatra. Például ha egy férfi, akit frusztrál barátnője féltékenysége, azt mondja: „Teljesen irracionális vagy!”, azzal csak rossz fényben tünteti fel a barátnőjét. A másik személy kritizálása helyett inkább fordítsd meg a helyzetet és arról beszélj, hogy belőled milyen érzéseket vált ki ez a helyzet. “Rosszul esik, amikor egy ártatlan beszélgetés során is azt feltételezed rólam, hogy flörtölök valakivel”. Ez a fajta kommunikáció közvetlen, még sem vádaskodó.

6️⃣ Keressétek meg a probléma igazi gyökerét

Nem minden vita az, aminek a felszínen tűnik. Ha úgy érzed párod apróságokon is kiakad, lehet, hogy valójában nem is az apróságok állnak a háttérben. Például amikor azon veszekedtek, hogy már harmadik pénteket töltöd a barátaiddal, valószínűleg az a problémája, hogy vele nem töltesz elég időt. Mindig gondold át a dolgokat a partnered szemszögéből is, képzeld magát az ő helyébe – hogyan éreznéd magad, ha helyet cserélnétek? Igyekezz megértő lenni, nem csak a saját akaratodat érvényesíteni.

➕ 1️⃣ Tudd, mikor kell abbahagyni

Váljon szokássá, hogy nem dühből cselekedtek. Ha a vita nagyon elfajulni látszik és egyik fenti tipp sem nyújt segítséget, egy időre függesszétek fel a beszélgetést. Egy kicsit nyugodjatok meg, vegyetek pár mély levegőt és csak azután folytassátok. Nincs abban semmi rossz, ha azt kell mondanod „Most nem tudok erről beszélgetni, túl dühös vagyok. Kérlek, folytassuk később, amikor már megnyugodtam”.

 

Ha ezeket a tippeket szem előtt tartjátok a következő vitátok során, biztosak lehettek benne, hogy egészséges és konstruktív módon kezelitek azt.

Az állandó veszekedés, a túlfűtött szócsaták és az irányíthatatlanná váló veszekedések mind az egészségtelen kapcsolat jelei. Szeretnéd tudni, hogy egészséges kapcsolatban élsz-e? Olvasd el 9 jel, ami azt mutatja, hogy egészséges kapcsolatban élsz című cikkünket is.

Forrás
https://www.joinonelove.org/learn/handling_conflict/
https://www.skillsyouneed.com/ips/relationship-conflict.html
https://www.psychologytoday.com/us/blog/close-encounters/201704/10-tips-solving-relationship-conflicts