Barion Pixel
Love Note Love Cards Love List

9 jel, ami azt mutatja, hogy egészséges kapcsolatban élsz

Pontosan mitől lesz egészséges egy kapcsolat? Te és a párod szerettek új éttermeket kipróbálni, nagy nyaralásokra vagy biciklitúrákra menni, azonban ha arról van szó, hogy boldogok, egészségesek és kiegyensúlyozottak legyetek egy kapcsolatban, akkor több dolgot is érdemes figyelembe venni a közös programokon túl. „Egy nagyszerű kapcsolat tuljadonsképpen egy “biztonságos hely”, ahol mindkét ember szereti és […]

Pontosan mitől lesz egészséges egy kapcsolat?

Te és a párod szerettek új éttermeket kipróbálni, nagy nyaralásokra vagy biciklitúrákra menni, azonban ha arról van szó, hogy boldogok, egészségesek és kiegyensúlyozottak legyetek egy kapcsolatban, akkor több dolgot is érdemes figyelembe venni a közös programokon túl.

„Egy nagyszerű kapcsolat tuljadonsképpen egy “biztonságos hely”, ahol mindkét ember szereti és tiszteli a másikat,” – állítja Jennifer Howell párkapcsolati coach. Közölni tudod a vágyaidat, igényeidet és határaidat, valamint meghallgatod a másikat.

Egy egészséges kapcsolatot fontos ápolni, mert az ellenkezője – egy mérgező kapcsolat – az életminőségedre is kihatással van azáltal, hogy fokozza a depressziót és a szorongást, rossz irányba befolyásolja az alvást, egészségtelen szokások alakulhatnak ki, és még a szív egészségére is hatással lehet – mondta el véleményét Mary Jo Rapini szexuálpszichoterapeuta.

A 2019 augusztusában megjelent Personality and Social Psychology Bulletin című tanulmány szerint egy jó minőségű romantikus kapcsolat nagyobb jóléttel jár együtt. De például a szingli lét is sokkal jobb hatással volt valakinek a jóllétére, mint egy kevésbé boldog párkapcsolatban élni – állapította meg a tanulmány.

Ráadásul sok egészségtelen kapcsolatban élő pár nem is tudja, hogy ebben élnek, különösen, ha olyan háztartásban nőttek fel, ahol ez volt a norma. Ezért még fontosabb, hogy időben felismerjük, ha probléma van.

Íme kilenc jel arra, hogy te és a párod egészséges kapcsolatban éltek:

1️⃣ Nem félsz elmondani ami zavar

Minden kapcsolatban tesz olyasmit a partnered, ami nem tetszik – lehet, hogy két napig fel sem hív, vagy napokig nem segít a ház körül, ha együtt éltek. Nem mindig könnyű felszólalni és elmondani a másiknak, hogy mit érzel. Ehhez sok erő, önbizalom és bátorság kell, hisz ilyenkor sebezhető vagy. Egy egészséges kapcsolatban biztonságban érzi magát az ember ahhoz, hogy bármilyen helyzetben nyitott legyen a partnerével szemben.

2️⃣ A bizalom a kapcsolat középpontjában áll

A bizalom minden kapcsolat alapja, de a közösségi média és a mobiltelefonok korában túl könnyű a másik után kutakodni. Egy egészséges kapcsolatban azonban erre nem lenne szükség. Részben azért, mert a partnered is megmutatja, hogy bízhatsz benne, ő pedig megadja neked a szabadságot és a teret, amire szükséged van, anélkül, hogy állandóan ellenőrizne téged – és ez magában foglalja a telefonod ellenőrzését is.

3️⃣ Ismeritek egymás szeretetnyelvét

Szinte elengedhetetlen egy kapcsolatban, hogy megismerd a partnered „szeretetnyelvét” – azt, hogy milyen módon szereti a legjobban adni és kapni a szeretetet (ajándékozás, minőségi idő, dícséret, cselekvés, érintés). Egy egészséges kapcsolatban időt szakítottatok arra, hogy megismerjétek egymás „szeretetnyelvét”, így a szereteteteket olyan módon fejezhetitek ki, ami mindkettőtöknek megfelel – mondja Howell.

4️⃣ Elfogadjátok, hogy nem fogtok mindenben egyet érteni

Minden pár veszekszik. De ellentétben azzal, amit gondolnátok, nem kell minden problémát megoldanotok. Sőt, nem baj, ha van egy maréknyi téma, amiben sosem fogtok egyetérteni. Néha „teljesen rendben van, hogy megegyeztek abban, hogy nem értetek egyet. Szerintem ez az egészséges veszekedés” – magyarázza Rapini. „Az egészséges kapcsolatokban legalább öt olyan téma van, ami „nem beszélgetős”. Ezek azok a kérdések, amelyekről mindkettőtöknek más a véleménye és a nézőpontja, és ez rendben van”.

5️⃣ Bátorítjátok egymást a céljaitok elérésére

Sokunknak van egy álma vagy víziója az életünkről, és különösen az életkor előrehaladtával szeretnénk fenntartani ezeket a célokat – mondja Howell. Howell szerint nem baj, ha az álmaitok nem egyeznek egymással, amíg „tisztelitek és bátorítjátok egymást a céljaitok elérésére”.

6️⃣ Megvan a saját, külön hobbitok

A legjobb kapcsolatban élő párok képesek voltak fenntartani a saját érdeklődéseiket, még sem keltenek bűntudatot párjukban, amiért nem osztják meg velük – mondja. Vagyis mindketten arra bátorítják a másikat, hogy egyedül fedezzék fel az érdeklődési körüket. Howell egyetért, hozzátéve, hogy bár könnyű átvenni a partner szokásait és érdeklődési körét, idővel az egymásra való túlzott ráutaltság neheztelést szülhet. „Az önmagunkba való fejlesztés és befektetés önbizalmat, önszeretetet és örömöt épít” – mondja.

7️⃣ Jól érzed magad a saját bőrödben

Ha párkapcsolatban élsz, döntő fontosságú, hogy jól ismerd önmagadat: az erősségeidet és a gyengeségeidet. Lehet, hogy a barátaid körében magabiztos vagy, de a munkahelyeden már kevésbé. Vagy például tudod, hogy olyan apróságokon is ki tudsz borulni. Bármik is legyenek az erősségeid és gyengeségeid, ha tisztában vagy velük, az segíthet eljutni arra a pontra, hogy szeresd és elfogadd magad, ami viszont segíthet abban is, hogy szeresd és elfogadd a partneredet.

8️⃣ Tiszteletben tartjátok egymás határait

Egy egészséges kapcsolat egyenlő azzal, hogy mindketten egy csapatban vagytok. „Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél megbeszéli és elfogadja a másik számára fontos tényezőket” – mondja Howell. Példaként hozza fel a költségvetés összeállítását valami nagy dologra, például egy nyaralásra. Egy nem támogató partner egy egészségtelen kapcsolatban nem tiszteli a közös célt, esetleg szabotálja is azzal, hogy megpróbálja rávenni párját felesleges költekezésre. Ha tudsz őszintén beszélni a partnereddel, és ő elismeri és megérti a határaidat, az jó jel – jegyzi meg Howell. „Ha azonban a partnered ismételten figyelmen kívül hagyja a kéréseidet, beleértve a határaidat is, az aggasztó” – mondja.

9️⃣ Boldognak és támogatottnak érzed magad

Egy igazi kapcsolat akkor kezdődik, amikor elszáll a rózsaszín köd. Továbbra is boldog vagy és támogatottnak érzed magad ebben a kapcsolatpd? Milyen a hangulatod és az önbecsülésed? Ha feszültséget vagy a támogatás hiányát érzed, beszélj a pároddal – ez az egészséges dolog.

Ha boldogtalannak érzed magad egy kapcsolatban, az hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. A 2015 júliusában megjelent Journal of Affective Disorders című tanulmány, amely közel 5000, 50 év feletti, párkapcsolatban élő felnőttet vizsgált, megállapította, hogy a rendszeres negatív interakciók a párkapcsolatban növelik a depresszió és a szorongás kockázatát. Ezzel ellentétben az erős párkapcsolatok megvédik az embereket egy rosszabb időszakban – hiszen pontosan tudják, hogy amikor szükségük van valakire, az a valaki teljes válszélességgel ott áll mellettük.

Forrás: https://www.everydayhealth.com/sexual-health/signs-youre-healthy-relationship/